Dünya Aile Günü


Mayıs ayının 15’i Birleşmiş Milletler Dünya Aile Günü olarak bilinir. Böyle bir günden haberiniz olmayabilir ama 20 yıldır kutlanmaktadır.
x

Aile gününün çıkış noktası tüm ailelerin değişik zorluklardan geçtiği ama birçok problemin de ortak olduğu düşüncesidir. Bazı aileler düşük gelirlidir, diğerleri kalabalıktır, kimileri değerli bir ferdini kaybetmiştir, bazıları asker kökenlidir, bazıları çok gençtir.. Bazıları ise hem kendi ailesine hem de büyüklerine bakmak zorundadır. Aileler çeşitlidir, sorunlar da çeşitlidir..
Boşanmaların ve ayrılıkların zirve yaptığı günümüzde, aileler her zamankinden daha çok bir arada kalmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu yıl Birleşmiş Milletler ailelerin yoğun yaşamlarında 4 belirgin alanı seçerek, odaklanmayı ve dengeyi kolaylaştırmayı hedeflemiş..
1. Aile büyükleri ile iletişimi sürdürmek. Yüzyüze buluşmalar mümkün olmazsa video chat, Skype ya da Facebook aracılığıyla buluşmak ve güncellenmek tavsiye ediliyor. Amaç ailenin tüm jenerasyonlarının her fırsatta bir araya gelmesi, büyüklerin deneyimlerinden öğrenmek, gençlerin güncel bilgilerini paylaşmak yani nesil farklılığını olabildiğince gerilere çekmek. Bunun için büyüklere de sosyal medya öğretmenin zamanı geldi!
2. Paylaşmak, paylaşarak mutluluğu büyütmek. Bazen aile fertlerinin zamanı ve enerjisi tükeniyor. Böyle zamanlarda yardımlaşmak manevi destek sağlıyor. Özellikle ailenin büyüklerinin yardıma ihtiyacı varsa bizzat ya da diğer yöntemlerle el vermek her bakımdan kazan-kazan etkisi yaratıyor.
3. Mola almak. Cumartesi sabahları, herkes hala uyurken, 30 dakikalık bir yürüyüş kendinize ayırmış olduğunuz zaman demektir. Pazar akşamüstü kitap kulübü ile buluşmak, bir öğlen yemeğini arkadaşlarla kaliteli vakit niteliğinde geçirmek gibi kendine ayrılan vakit mola almak oluyor ve zihni yeniliyor.
4. Aile ile daha çok zaman geçirmek. Çocuklara kitap okumak, hikaye anlatmak, birlikte yemek pişirmek, yürüyüşler yapmak ve akla gelebilecek diğer birçok aktivite ana-baba ile çocukları birbirine yaklaştırır ve mükemmel anılar biriktirmeye yardımcı olur. Bu süreçte yaşlı büyükleri de hep yakında tutmak çocuklara güzel örnekler oluşturur. Yukarıda dediğimiz gibi, büyükler yakında değilse dijital dünya bir tıklama uzakta!

Sadece Dünya Aile Gününde değil, her gün aileler kutlu olsun. Mutlu aileler çoğalsın, mutsuz aileler sorunlara çözüm bulsun ve mutlular ordusuna katılsın. Anneler-Babalar birbiriyle anlaşsın, onların mutlu enerjisi hem çekirdek aileye hem de etrafa yayılsın.

Yorumlar